Saya tak boleh hidup dengan kemahsyuran dan kegemilangan ayah – Nasib anak Ibrahim Pendek yang kini cari sebagai budak jaga parking

Syahril A. Kadir 

Siapa tak kenal pelawak terkenal, Allahyarham Ibrahim Pendek. Selain antara bintang komedi yang sering mewarnai filem-filem lucu arwah Tan Sri P. Ramlee, Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfileman Melayu kerana beliau adalah pelakon Melayu pertama berlakon dalam filem Hollywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam filem The Spiral Road pada tahun 1962.

Kalaulah kerajaan ketika itu meluluskan permohonan Pak Brahim untuk meneruskan kariernya di Amerika Syarikat, nescaya arwah pasti sudah menjadi bintang lagenda di Hollywood! Arwah men1nggal dunia pada tahun 2003 meninggalkan tujuh orang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika orang ramai sedang sibuk menyambut Aidilfitri.

Salah seorang daripada mereka adalah Aidid. Dia yang masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun. Aku mengenali Aidid sewaktu bertugas sebagai Pegawai Khas Menteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat memohon bantuan untuk keluarganya di Melaka. Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung hayatnya arwah Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

Lepas ketiadaan ayah, kami semua membawa diri untuk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah kompleks membeli-belah di ibu kota. Berapalah sangat gaji, nasib baik adalah bantuan RM300 sebulan kerana saya pemegang kad OKU. Tetapi saya taknak mengemis dan merayu simpati bang. Selagi hayat dikandung badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang halal.

Cuma saya berharap, kalaulah ada peluang pekerjaan di sekitar Cheras, harap dapatlah tawarkan pada saya kerana kini saya hanya menumpang dengan abang angkat di sana, bila kena syif malam susah betul saya nak ke pusat bandar, maklumlah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahal.

Arwah ayah memang pelakon terkenal, semua orang kenal…tetapi susah kami tak seorang yang tahu. Saya bangga dengan pencapaian ayah dan saya tak menyesal menjadi anaknya. Cuma saya tak boleh hidup dengan kemasyhuran dan kegemilangan ayah, semua tu tinggal sejarah…nak kerja tempat lain banyak orang tak terima kerana faktor fizikal saya, jadi tempat parking inilah dunia saya,” katanya sayu sewaktu kami berbual siang tadi.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid… berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…berilah dia peluang…kenanglah jasa arwah bapanya, satu nama besar dalam industri hiburan tanah air… Al-Fatihah untuk nama besar ini… Allahy@rham Ibrahim Pendek.

Sumber; Syahril A. Kadir / islamikmedia.com

Be the first to comment on "Saya tak boleh hidup dengan kemahsyuran dan kegemilangan ayah – Nasib anak Ibrahim Pendek yang kini cari sebagai budak jaga parking"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*